balandžio 10, 2008

Atviras identifikatorius - OpenID

Šiandien noriu pasidalinti mintimis apie OpenID. Nebūsiu pirmas rašantis apie OpenID, nebūsiu ir paskutinis. Nesistengsiu įrodinėti savo tiesų, tiesiog noriu išsakyti savo nuomonę ir požiūrį.

OpenID man pirmiausia "single sign-on" priemonė, t.y. identifikatorius, kuris nepriklausomai nuo paslaugos yra mano ir tik mano, nereikia "laužyti" galvos kokį susikurti prisijungimo vardą ar kokį slaptažodį. Beje reikalavimai slaptažodžiui skirtingose sistemose irgi skiriasi, tad universalaus slaptažodžio turėti neįmanoma. Tokį pat unikalumą suteikia prisijungimui naudojamas el.paštas, bet švaistytis el.paštu bet kur nesinori, dėl spam botų. Taigi šiuo atveju OpenID man suteikia unikalumą ir ramų miegą dėl spamo.

Antras patogumas, kad daugelyje OpenID naudojančių sistemų, jungiantis su OpenID nereikia pildyti ilgų registracijos formų, dalis duomenų užpildoma tiekėjo sistemoje išsaugotomis reikšmėmis. Todėl sistemas naudojančias OpenID išbandau, be jokių abejonių, nes tereikia prisijungti. Jei sistema nenaudoja OpenID tada prieš registruodamasis sudvejoju ar verta, o jei reikalinga el.pašto patvirinimas ar registracijos forma pernelyg ilga, dažniausiai numoju ranka ir negaištu laiko. Šiuo atveju manau prarandamas ne vienas potencialus sistemos vartotojas.

Esu skaitęs, kad kažkam užkliuvo jog OpenID, neidentifikuoja konkretaus žmogaus, t.y. Vienas žmogus gali turėti daugybę OpenID. Mano nuomone to ir neturėtų būti, juk ir el.pašto adresus ir netgi gyvenamasias vietas galima turėti kelias. Aš turiu kelis OpenID ir juos naudoju priklausomai nuo konteksto.

Lietuviškus OpenID tiekėjus žinau du : openid.lt ir person.lt. Turiu tiek person.lt tiek openid.lt sistemose OpenID, bet man artimesnis person.lt, gal dėl savo paprastumo, o gal pavadinimo :)

Keletas lietuviškų svetainių, kuriose buvau prisijungęs su OpenID (tiek person.lt, tiek openid.lt):
http://www.fotofabrikas.lt/
http://www.gute.lt/
https://www.mokejimai.lt/
http://www.superbustas.lt/
http://sirex.raguvele.lt/
http://skaityta.lt/

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labai teisingas požiūris ;-) Kiek susidūriau esi vienas žmonių, kurie teisingai supranta kas yra OpenID (Lietuvoje).

A.B. rašė...

Mėgstu paprastus dalykus, kurie tiesiog daro savo darbą, o ne "all-in-one" gremėzdus su kuriais daugiau vargo nei naudos.