spalio 04, 2006

Reklama Lietuviškame internete: reklamos sistemos

Nesigilinsiu į interneto reklamos tendencijas užsienyje ir Lietuvoje. Tiesiog norėčiau trumpai apžvelgti Lietuvoje dirbančias interneto reklamos sistemas, kurios padeda interneto svetainėms užsidirbti iš reklamos.

adnet.lt

Adnet pirmoji pradėjo tarpininkauti lietuviškąjame internete. Jie dirba su keliais didžiausiais tinklalapiais, portalais. Banerinė reklama apmokestinima pagal parodymus (CPM).

Tradedoubler

Tarptautinės kompanijos padalinys į Lietuvą atnešęs CPC (Cost Per Click) apmokėjimo už paspaudimus modelį. Kaip ir adnet teikia banerinės reklamos tarpininkavimo paslaugas. Dirba su didesniu ratu, net ir su nelabai didelį lankomumą turinčių, tinklalapių.

Interneto reklamos aljansas

Pirmoji Lietuvoje tekstinės reklamos sistema, Unikali tuo, kad suteikia galimybę reklamdaviui tiesiogiai kontaktuoti su svetainėmis. Kaip ir google reklaminėse kampanijoje galima susikurti keletą skelbimų. Nėra aukciono sistemos, kuri naudojama google adsense ir textads sistemose. Nors paspaudimo kaina įtakoja reklamos rodymo dažnumą. Panašiai kaip textads reklamos rodymo dažnumas apskaičiuojamas Paspaudimo kaina * CTR, kuo šis rodiklis didesnis tuo reklama rodoma dažniau. Kaip ir google adsense šioje sistemoje yra galimybė transliuoti banerinę reklamą, deja to negalima daryti savarankiškai be administratoriaus pagalbos.

Textads

Iš tiesų ši sistema anonsuota buvo kiek anksčiau už aljansas.lt (interneto reklamos aljansas), bet viešas registracijas aljansas pradėjo keletu mėnesių anksčiau, todėl manau nesuklysiu suteikęs texads antrąjį numerį. Kaip ir aljansas.lt, tai tekstinės reklamos sistema. Tiesa su gerokai kuklesnėmis galimybėmis. Reklamdavys tegali pasirinkti kategoriją svetainių kurioje bus transliuojama jo reklama. Reklaminėje kampanijoje gali būti tik vienas skelbimas. Skelbimo rodymo pozicija nustatoma virtualaus aukciono principu kaip ir Google Adsense. Kaip minėjau anksčiau reklaminio skydelio vertė aukcione skaičiuojama CPC (Paspaudimo kaina) * CTR. Tinklapiai negali įtakoti paspaudimo kainos, ji parenkama virtualaus aukciono principu. Šios sistemos savininkai yra adnet.


Nuorodos

www.adnet.lt
www.aljansas.lt
www.tradedoubler.lt
www.textads.lt

Komentarų nėra: