spalio 12, 2007

Zeitgeist - propogandos jėga

Šį kartą noriu pasidalinti savo įspūdžiais apie ką tik matytą Zeitgeist filmą (parsisiųsti galima iš http://www.zeitgeistmovie.com/). Trumpai pristatant - tai dviejų valandų dokumentinis filmas apie manipuliavimą masėmis. Nuo senovės egipto laikų naudotų religinių motyvų, kuriuos vėliau "paveldėjo" kitos religijos - gėrio ir blogio priešprieša, kurio esmė gąsdinti mases baisiomis kančiomis ir priešais, prisiimant gelbėtojo vaidmenį. Šiais laikais labiau paplitęs kovos su terorizmu scenarijus, kovos už demokratiją, nepriklausomybę, laisvę. O kad tie žodžiai nebūtų tušti - inscenizuojami teroristiniai aktai su tikromis aukomis, tikrais žuvusiais žmonėmis.
Tikrai įdomus filmas ir vertas paaukoti dvi savo brangaus laiko valandas. Padeda į daugelį dalykų pažvelgti kitaip. Rekomenduoju visiems. Gero žiūrėjimo.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Na daugelis galvoja, kad filmas yra paremtas irodymais, faktais ir patvirtina tai, ka visi jau seniai zinojo :) deja tai didele klaida, kadangi daznai zmones nepasidomi daugiau nei jiems pasakoma. Kaune 2008-04-22 vyks filmo pirmos dalies perziura, analize ir diskusija tai manau gera proga pasiaiskinti kas cia per filmas. Placiau:
http://kaunas.lksb.lt/?pg=news&num=6

A.B. rašė...

Na aš manau, kad kiekvienam mele yra dalis tiesos :) Ir kiekvienoj tiesoj yra dalis melo. Taip kad aklai tikėti niekuo negalima. Reikia mokėti interpretuoti, suprasti informacijos pateikimo tikslą, autoriaus tikslus ir tik įvertinus šališkumo faktorių galima interpretuoti informaciją. Todėl nebūčiau toks kategoriškas vadindamas šio filmo klaida.

Rokas.SRG rašė...

klausimas yra kas apmokejo zetgeist filma... ir kas apmoka visus bandymus paneigti ji...

A.B. rašė...

Nenoriu kartotis, bet kaip jau sakiau, "kiekviename mele yra dalis tiesos". Aš puikiai suprantu, kad tai propogandinis filmas, parodantis vienos idiologijos ydas, tendensingai, bet visgi parodantis. O peržiūrėjus daugiau propogandinio karo filmų, galima matyt bendrą vaizdą, bent kažkiek arčiau tiesos. Nors kita vertus kas yra tiesa? ;)